Column 1: In den beginne

 

Stel jezelf de volgende vraag.

 

 

Wat is BELANGRIJK voor je?

 

Is dat je gezondheid?

Of je familie?

Misschien wel je werk?

Of een combinatie van die drie?

 

Ons werk bepaalt in grote mate onze identiteit. Het geeft betekenis, het geeft structuur, het zorgt voor een zelfstandig verworven inkomen, het prikkelt ons om nieuwe dingen te leren, werk zorgt dat we in contact staan en blijven met mensen, het zorgt voor het vrijdagavond-, maar ook voor het maandagochtendgevoel. Kortom, het is een veel, soms alles bepalende factor in ons leven.

Het geeft verplichtingen, maar ook vrijheid.

Het begrip ‘werk’ is subjectief. De één wil er niet mee stoppen, de ander kan niet wachten op het pensioen.

De ene keer gaan we graag naar het werk, de andere keer iets minder. Dat wordt door allerlei omstandigheden bepaald. Het is niet constant, zoals met veel zaken in ons leven.

 

Het doet veel met mensen als ze door medische problematiek niet of niet meer volledig in staat zijn om hun werk te blijven doen.

Veel mensen komen in aanraking met de specialisten van het vakgebied Arbeid en Gezondheid. Niet van harte, maar goed, dat geldt voor elke dokter, tandarts of hulpverlener. Goed dat ze er zijn, maar je komt er liever niet.

Arbeid en Gezondheid is een medische specialisatie waarbij de arts zich bezig houdt met het functioneren van de mens op het maatschappelijke domein arbeid.

Met deze blog neem ik je mee in dit uitgestrekte en veelomvattende gebied. Het is een gerecht  met veel ingrediënten, een cocktail van allerlei gebieden: geneeskunde, psychologie, wetgeving, en sociologie. Maar het draait vooral om mensen, mensen in hun omgeving, beroepsmatig en privé.

NIEUWSFLITS: Mijn eerste column werd meteen opgepikt door Rob Kok, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde. Hij heeft er met vriendelijke bewoordingen naar verwezen in zijn column in Medisch Contact van 1 maart 2018.

 

Klik hier voor zijn column:  Blog Rob Kok

 

Ik was al actief op twitter ( @pappas_niki ), nu komt deze blog erbij. Als je van bovenstaande cocktail wilt proeven, kom dan eens af en toe voorbij.

 

25 maart 2018: Klik hier voor mijn nieuwste column

One Reply to “Column 1: In den beginne”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *